Deze babysite is een onderdeel van groeimee.nl
Maak zelf een gratis babysite | inloggen
buikbabypuk.groeimee.nl

2 tandjes, handig gereedschap! (10 maanden +, bijna 11 maanden)

Er is weer zoveel gebeurd deze maand, Maarten, dat ik bijna niet  weet waar ik moet beginnen met vertellen. Er gebeurt zoveel  in één maand in een jong mannen mensen  leven!

Ik denk dat het belangrijkste voor je deze maand is dat je het  voortbewegen nu goed onder de knie hebt. Was het vorige maand nog zo dat je je  dan wel een stukje kon verplaatsen, intussen ben je er al zo goed in geworden  dat je als een speer van de ene kant naar de andere kant van de kamer racet als  je ergens je zinnen op gezet hebt.  Als ik in de keuken ben en jij in de  kamer dan ben je in een mum van tijd bij me. Luide vreugdevolle kreten hoor ik  dan naderbij komen. Je bent je ook erg aan het bekwamen in het nemen van  hindernissen. Over drempels, kussens, dwarsbalkjes. Of onder dingen door. Al is  inschatten of je past nog moeilijk. Soms kom je ergens klem te zitten  (bijvoorbeeld onder de kleine salontafel die wel heel erg laag is) en dan roep  je ons met noodkreten om je te komen redden. Maar je hindernissen nemen kunsten  zijn al zeer indrukwekkend. Onderstaande foto ziet er misschien wel zielig uit  maar is het zeker niet. Je kwam er zelf in én nog belangrijker, zelf ook weer  uit. Je bent zo ijverig bezig dat je een paar dagen zelfs rode knietjes had van  het rondcrossen.

Intussen trek je je ook vakkundig op aan dingen en kan je zelf gaan  zitten vanuit ligstand. Van staan naar zitten is nog iets lastiger. Je staat dan  tot je omvalt (omdat je bijvoorbeeld te veel naar een kant buigt om iets te  bemachtigen) of je wordt moe en hulptroepen moeten komen om je te assisteren bij  het gaan zitten. 

Je bent de wereld geweldig aan het ontdekken nu je zo vooruit komt.  Vooral dingen in kastjes vind je  interessant. Het kastje waar de internet router in staat is al met een  kinderveilige sluiting afgesloten nadat je het internet er uit getrokken had  (paniek, geen internet is een ramp in ons gezin). Ook papa's papierenkast is nu  beveiligd, nadat je vakkundig een heleboel papierwerk door elkaar gegooid had.  André's mooie koptelefoon had je ook al van tafel getrokken omdat je bij het  snoer kon. En zo hebben we nog wat plekjes Maarten-veilig moeten maken. Niet  eens zozeer vanwege jouw veiligheid als wel vanwege de veiligheid van onze  spulletjes ;-).

Soms ga ik bij je op de grond liggen en probeer ik met dezelfde  blik en ogen de wereld te zien als jij. Vanuit dat lage standpunt probeer ik dan  te zien wat jij ziet. En ja, wat is de wereld dan anders, indrukwekkend,  interessant en groot als je nog zo klein bent.

Je communicatie skills zijn ook weer toegenomen. Met smak geluidjes  geef je aan dat je iemand ziet eten of dat je zelf wel iets lust. Ik heb geen  idee wie er in huis zo smakt dat je deze associatie hebt ;-). Maar handig is het  zeker wel.  Als je op de arm genomen  wilt worden dan tik je op onze voet: afspraak is als Maarten je voet aanraakt  pak je hem even op om hem een knuffel te geven of even een spelletje met hem te  doen. Erg handig dat je dat kan aangeven.

De hiep hiep hoera beweging begin je nu ook te kennen. Papa was  jarig en we hebben de verjaardag van Femm en Tara bezocht (die beiden 1 jaar  werden). Heerlijk al die kleine kroelende mensjes bij elkaar. De mama's hadden  dikke pret :-).

Je neemt trouwens ook dingen over die nu weer niet helemaal de  bedoeling zijn. Zo zaten we een paar weken geleden samen te lunchen in de tuin,  jij, ik en André. André maakt een zwaai beweging met zijn armen en zegt: er  zitten hier wel veel kleine vliegjes, de vliegjes wild wapperend met zijn armen  weg jagend. Dat vond jij zo leuk dat je nu iedere keer  ‘allemaal vliegen' beweging maakt als je  André ziet :-). Op het familieweekend heeft oom Paul je geleerd dat neuzen 'TOET' zeggen. Als je op zijn neus duwde zei hij toet. En dat vond je reuze interessant.  Gaf je aan het begin  van het familieweekend nog een dikke kus aan Okki, aan het einde van de vakantie  duwde je op haar neus als afscheid :-). Ik weet niet of dit nou direct onder  progressie valt deze handelingen ;-)

Het familieweekend was  wel erg leuk. Je kreeg natuurlijk reuze veel aandacht. Oma word  binnenkort 80 en vanwege dit heugelijke feit waren we dus met alle De Baar-en  een familieweekend weg. Ik heb echt lekker gelachen om jullie allemaal. En ik  mocht na afloop de leukste twee De Baar-en gelukkig weer mee naar huis nemen  :-).

Hier in Nederland was het weer vooral pet. Er waren een paar mooie  dagen waar we lekker van geprofiteerd hebben. Lekker samen buiten, jij in je  nieuwe zandbak, die je van Paula hebt gekregen. Dat was genieten. Maar verder  was  het vooral koud en nat.  Jakkes!

We zijn ook nog naar Sardinië gevlogen. Zin in zon hadden we en dat  was daar volop. Zonnebrand creme factor 50 en je mutsje op bij het water zodat  je niet verbrandt, serieus lekker weer dus :-).

 

Naast genoten van de mooie  natuur, en het lekkere weer, heb je ook culinair genoten. Je had veel  belangstelling voor het eten dat we 's avonds kregen bij het eten in de  restaurants. Je proefde van alles en vond van alles lekker. Vooral de Italiaanse  kaas, het Italiaanse brood, de Italiaanse worst en de Italiaanse ijs vond je  lekker. Je eerste frietje kreeg je  ook. Ook dat vond je lekker. Het was een ware culinaire ontdekkingstocht voor  je.

Dat je sinds kort onder twee tandjes hebt is daarbij handig. Je kan er  bijvoorbeeld je brood op vast klemmen en dan op die manier een stukje los  trekken.

In het begin van deze maand was je helaas ook weer ziek. Braken en  veel dunne poep luiers. Je probeerde het wel netjes te houden. Toen je misselijk  was en weer een braakgolf voelde aankomen trok je de hals van mijn trui open en  braakt vakkundig alles in mijn decolleté.

Slapen  vind je best wel saai. Nu je zo goed kan kruipen cross je door het bed, je bent  jezelf dan echt aan het overschreeuwen. Nadat je ziek was kwam je ook weer een  paar keer voor een nachtvoeding. Slapen is duidelijk saai, er is zoveel te  beleven, daar heb je eigenlijk helemaal geen tijd voor. Je ochtend slaapje sla  je nu geregeld over.

Nu  ik een nieuwe fiets heb, een echte mama fiets, trekken we er samen vaak op uit.  Ook met papa mag je geregeld mee. Bijvoorbeeld om wekelijks op zaterdagmorgen  bij oma te gaan ontbijten. Ook met z'n drieën fietsen doen we geregeld. Samen op  de fiets leverde trouwens wel mijn eerste keer op dat iemand me aanzag voor oma.  Ai, dat vreesde ik al dat dat een keer zou gebeuren. Het waren twee dronken  mannen op de fiets waarvan er een riep ‘opa en oma met de kleine op stap'. Het  gevreesde moment was niet zo pijnlijk als ik verwacht had. Het waren maar  dronkenlappen. En ach, ik kan dit handelen ;-).

De  oma's vinden dat je wel belachelijk veel speelgoed hebt. Oma uit Budel zei tegen  mij ‘hij heeft zoveel speelgoed, je kan beter de helft boven zetten'. Gniffel en  dat terwijl ruim de helft dus al boven staat :-). Ik zie het als gereedschap.  Net zoals je broers veel studieboeken nodig hebben om veel te leren heb jij veel  speelgoed nodig om te leren. De meningen zijn over deze zienswijze ook in ons  gezin verdeeld: Frank vind je wel een beetje een verwende ‘keutel'. Al geeft hij  ruiterlijk toe dat hij dat zelf ook is :-).

En  verder begin je een behoorlijk gevoel voor humor te ontwikkelen. Je lacht echt  heel wat af. Soms heb je gewoon de slappe lach van het lachen. Of tranen van het  lachen. Ook op het kinderdagverblijf viel het al op dat je zo lekker kan lachen  en veel lol hebt. Je vrolijke giebeltje werkt heel aanstekelijk. Vooral Frank is  oppergrapneus nummer 1 in ons gezin, bij hem lach je het meeste. Maar ook dingen  die vallen vind je reuze leuk bijvoorbeeld. Ja, ja, het is een dolle boel bij  ons. :-)

Wat  is de wereld toch interessant. Er is zoveel te zien. Alles wil je voelen en  proeven. Er is dus ook geregeld wat frustratie omdat je nu eenmaal niet alles  mag voelen en proeven. Daar kun je je dan echt vreselijk over opwinden. Alles  observeer je. Je kan ook al zo geconcentreerd dingen zitten bekijken, bevoelen  en beproeven. Een echte wetenschapper ben je dan. Je leest gewoon het woord ‘interessant' van je gezichtje af. Kun je het uit elkaar trekken? Maakt het  geluid als je er mee rammelt? En hoe klinkt het als je ermee op tafel slaat? Hoe  ziet het er van onder uit? Kan het open? Etc etc. Je bestudeert zaken heel goed  en aandachtig.

We  zijn ook met je naar het Van Abbe museum gegaan. Ook daar keek je je ogen uit.

Lief  manneke, wat maak je toch veel mee en wat doe je het toch goed. Papa en mama  zijn zooooooo  trots op je en houden zo veel van je. Zo fijn dat je bij ons  bent!


3 reacties

ellybeljon@hotmail.com schrijft:

Wat weer leuk geschreven en wat een top foto's !! Vooral die waar Maarten onder /tussen die stoelpoten ligt !! Prachtig!! En wat leuk dat jullie al met hem naar het van Abbe zijn geweest!!!

Claartje schrijft:

Wat leuk iedere keer om Maarten z'n belevenissen te lezen en de mooie foto's te zien! Ben elke keer blij als ik zie dat het blog weer is bijgewerkt! Hoop dat er voor Maarten en jullie nog heel veel fijne en mooie avonturen volgen!

marijke schrijft:

af en toe kijk ik eens op deze site.
wat leuk geschreven en mooie foto's, ik kan me voorstellen dat jullie heel trots zijn op dit mooie ventje!

Reageer

Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit babyverhaal.

naam *
bericht *
   Stuur mij een e-mail bij nieuwe reacties op dit verhaal.

Laatste foto's

Laatste foto's
Laatste foto's
Laatste foto's
Laatste foto's
Laatste foto's
17 maanden +

Laatste reacties

Meer reacties

Blijf op de hoogte!

Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.

E-mail adres: